Het was deze week in Diksmuide een donderslag bij heldere hemel toen EVA Westhoek, een vrijwilligersgroep die plantaardig eten promoot, bekend maakte dat de nationaal gekende Diksmuidse boterkoeken zowaar geen boter bevatten.  Op de website van de Diksmuidse boterkoeken, die uit de ovens van een industriële bakkerij in Sint-Eloois-Vijve komen, is inderdaad te lezen dat de gekende boterkoeken die Diksmuidse boter zouden moeten promoten volgende ingrediënten bevatten : tarwebloem, water, kristalsuiker, gist, zout en … margarine.  Maar hoe zit dat met de boterkoeken die men in Diksmuide zelf bij de warme bakkers kan kopen?  En jawel, de boterkoeken in Diksmuide zijn hun naam wel waardig want één van de ingrediënten is deze waar Diksmuide zo trots op is en zijn naam van boterstad aan dankt : boter.

De Diksmuidse boterkoeken kennen hun oorsprong in Esen bij bakker Tuyttens. Een lokaal product die een nationale bekendheid kreeg toen de overnemer van deze bakkerij in de jaren zeventig deze in Diksmuidse gegeerde boterkoek industrieel ging fabriceren buiten de Diksmuidse stadsgrenzen en de afzetmarkt meteen verruimde.  Op vandaag kan men deze boterkoeken niet alleen vinden in West- en Oost-Vlaanderen maar ook in zeg maar Wallonië, Vlaams-Brabant, Brussel, tot zelfs in Luik.  Het merk Diksmuidse boterkoeken werd meteen ook gedeponeerd. Alleen blijkt de vlag van dit gedeponeerd merk de lading niet te dekken.  In deze boterkoeken zit immers helemaal geen boter.  Maar wie dan toch boterkoeken mét boter wil proeven, kan deze nog steeds in Diksmuide zelf vinden.
Voor de échte boterkoek mét boter moet men dus terug naar de bakermat, of beter “bakkermat”. Bij de Diksmuidse bakker Frankie Vandooren, die 18 jaar terug met zijn echtgenote Nele de bakkerij Jonckheere op de Grote Markt overnam, vernemen we dat voor hem boter een onmisbaar ingrediënt is, naast bloem, suiker, gist en water die de andere hoofdbestanddelen vormen.  In zijn boterkoeken zitten niet minder dan 27 flinterdunne laagjes boter.  In de oven gaat het vocht uit de boter en eens gebakken rest nog enkel de fijne smaak van boter.  Typisch voor de boterkoek die hij met zijn team (foto) bakt.
Destijds lanceerde voormalig centrummanager Claude Vindevogel de Diksmuidse amandeltaart die verschillende Diksmuidse bakkers aanbieden.  Toch ligt het volgens Claude Vindevogel niet voor de hand dat Diksmuidse bakkers ook hun boterkoeken de naam van hun stad geven.  De naam “Diksmuidse boterkoeken” is immers beschermd.  Maar vermits hét hoofdingrediënt van de boterkoeken die de Diksmuidse bakkers verkopen boter is in plaats van margarine waarmee de industrieel gebakken koeken gemaakt worden, kan dit er mogelijks wel voor zorgen dat alsnog de in Diksmuide gebakken en verkochte boterkoeken met die andere samenstelling wel de naam van hun stad mogen dragen.  Misschien iets dat door de nieuwe centrummanager, die het nieuw Diksmuids stadsbestuur wil aanstellen, kan uitgeplozen worden.  Intussen kan men echter bij de Diksmuidse bakkers wel terecht voor … Boterkoeken uit Diksmuide. (DLD)