Een opvallend artikel vorige week in de krant De Standaard. Daarin wordt de beweging ‘Stuurboord’ voorgesteld die binnen CD&V-nationaal een twintigtal christendemocraten verenigt die vragen dat CD&V zich weer laat horen aan de rechterzijde. En de scheepsterm staat dan ook volgens de journalist niet toevallig voor de rechterzijde van het schip. Opvallend, één van de twee woordvoerders die in de bijdrage aan bod komen is de Diksmuidse burgemeester Lies Laridon. Zwenkt dan ook het lokale Diksmuidse CD&V naar stuurboord? We gingen het vragen aan burgemeester Lies Laridon die alvast een bocht naar rechts nuanceert.
Volgens de andere woordvoerder van ‘Stuurboord’, burgemeester Kennes van Kasterlee, was tijdens de voorbije regeringen vooral de bakboord van CD&V en de linkerflank ervan zichtbaar. Het gaf volgens hem een onbehaaglijk gevoel. ‘Stuurboord’ zoekt dan ook het voorbije stemmenverlies aan de rechterkant. Tijd dat CD&V zich daar opnieuw laat horen, zo laat woordvoerder Kennes optekenen. Beide burgemeesters, die als woordvoerder van ‘Stuurboord’ De Standaard te woord stonden, stellen dat men in lokale besturen nog meer ‘Stuurboord’-geluiden hoort.
Maar nu stelt Lies Laridon dat ‘Stuurboord’ een groep CD&V-ers is die alert is over de koers die hun partij vaart. Aanleiding voor de oprichting van deze groep was volgens de Diksmuidse burgemeester de verkiezingsuitslag van 2019 waar de kiezer rechtser en radicaler gestemd heeft. Als partij ‘midden de mensen’ moet CD&V volgens haar dan ook zelfreflectie houden. Maar voor haar is dat Vlaamse wel wat overbelicht in het artikel in De Standaard, al vernemen we bij deze krant wel dat alle quotes vooraf zijn nagelezen door beide woordvoerders. Verder stelt Lies Laridon zich ook geen woordvoerder van ‘Stuurboord’ te voelen al werden volgens de redactie van De Standaard beide burgemeesters wel degelijk door ‘Stuurboord’ zelf naar voor geschoven om hun journalist te woord te staan.
Enerzijds kan de inhoud van het weergegeven interview geïnterpreteerd worden dat de ‘Stuurboord’-beweging aanstuurt op een rechtsere koers van CD&V-nationaal, maar anderzijds wordt in de bijdrage door beide burgemeesters ook gesteld dat er op lokaal niveau nog meer ‘Stuurboord’-geluiden te horen zijn. Bijgevolg ook bij de Diksmuidse afdeling van CD&V? Maar volgens Lies Laridon betekent dit niet automatisch dat deze visie vervolgens ook op de Diksmuidse politieke situatie van toepassing is. Zo lag deze ‘Stuurboord’-visie alvast niet aan de basis van de recente bestuurswissel, waarbij SP.a-open werd geruild voor Idee Diksmuide. Wel kan er volgens burgemeester Laridon met Idee Diksmuide een meer ondernemingsvriendelijk beleid gevoerd worden, al is de ondernemende krachten ruimte en respect geven ook ook één van de principes van Stuurboord die Lies Laridon belangrijk vindt, naast zin voor traditie en rituelen die verbinden, het lokaal beslissen waar dit kan en positief ingesteld zijn tegenover religie en zingeving.
Maar de nieuwe Diksmuidse bestuursploeg hoeft voor haar dus niet uitdrukkelijk rechtser genoemd te worden. De huidige coalitie van CD&V en Idee Diksmuide, die voor haar een weerspiegeling is van de verkiezingsuitslag, heeft immers ook veel aandacht voor het sociaal beleid. Met de bestuurswissel is er enkel geluisterd naar het signaal van de kiezer. En dat was bij de gemeenteraadsverkiezingen terwijl de aanleiding voor de oprichting van Stuurboord de verkiezingsuitslag van 2019 was en dat waren Vlaamse en federale verkiezingen, aldus nog Lies Laridon. Hiermee weerlegt ze meteen ook dat de gewijzigde politieke situatie in Diksmuide geïnspireerd zou geweest zijn door de eventuele toen nog eerste prille ‘Stuurboord’-kiemen. (DLD)