In 1998 werd voor een beperkte uitbreiding van transportbedrijf Maes in Pervijze het BPA Ambachtelijke zone Molenhoek opgemaakt waarbij ook het bestaande en aanpalende woonlint van de Veurnestraat en de Molenstraat werd meegenomen als woongebied. Maar keurde de hogere overheid toen de uitbreiding van het transportbedrijf goed, de woonbebouwing werd uit dit BPA gesloten. Hierdoor kwamen een 12-tal woningen in landschappelijk waardevol gebied, zonevreemd dus. En deze situatie is tot op vandaag ongewijzigd want bij de opmaak van het gemeentelijk structuurplan in 2005 werd deze zone … vergeten. Deze vergetelheid kwam boven water bij de behandeling van een nieuwe vergunning voor Maes.

Eind vorig jaar werd door Diksmuide een nieuwe gedeeltelijke omgevingsvergunning verleend aan transportbedrijf Maes voor het bouwen van een nieuw bedrijfsgebouw met diepvriesomslag en 10 laad- en loskaaien. Niet alleen werd slechts een deel van het ontwerp goedgekeurd, daarnaast werden er ook scherpere milieuvoorwaarden opgelegd om de verwachte milieuhinder voor de omwonenden te beperken. Maar dat was niet voldoende voor de omwonenden, die zelf zonevreemd zijn. Zij gingen in beroep bij de deputatie. Ze werden daarin gesteund door het Vlaams Gewest. Uiteindelijk werd door de deputatie de vergunning voor Maes geweigerd. Het bedrijf kan alsnog naar de Raad voor Verguningsbetwistingen trekken om de vergunning te krijgen, dan wel herlocaliseren.

Maar het transportbedrijf Maes, dat intussen is uitgegroeid naar een groot transportbedrijf, zal in dat laatste geval wel op zoek moeten gaan naar een plaats waar de werkingsvoorwaarden voor haar wel voldoen. In de omgeving van Pervijze worden enkel in Veurne nieuwe industrieterreinen voorzien in het kader van de herziening van de afbakening van het kleinstedelijk gebied.
Of hoe zo, nadat eerder ook al het Pervijs bedrijf Decat en drankenbedrijf Vandewoude naar Veurne trokken, ook transportbedrijf Maes dezelfde richting kan uitgaan. Intussen kunnen de omwonende bezwaarindieners tegen de vergunning Maes zich ook beramen over wat hen zelf te doen staat om de eigen, tot dusver onbekende zonevreemdheid van hun huizen te regulariseren. (DLD)