Het gerenoveerde klein begijnhof met zijn woonerf aan de Kleine Dijk, in de schaduw van het groot begijnhof, kan vanaf maandag als lokaal opvanginitiatief (LOI) onderdak bieden aan 10 vluchtelingen die door het federale agestschap Fedasil aan Diksmuide zijn toegewezen. En zo lijkt volgens schepen van sociale zaken Katleen Winne de geschiedenis er zich te herhalen. Het woonerf werd immers na de eerste wereldoorlog gebouwd voor oorlogsweduwen, na de renovatie kunnen 100 jaar later zes woningen onderdak bieden aan vluchtelingen, vaak vertrokken uit hun verre thuisland in Afrika, gevlucht voor oorlogsgeweld. De geschiedenis herhaalt er zich.

Met Nederlandse giften, die werden ingebracht in de VZW Steun aan België, werden in het begin van de jaren dertig van de vorige eeuw aan de Kleine Dijk dertig woningen gebouwd voor oorlogsweduwen en -invaliden. En daar hoorde ook het het zogenaamd klein begijnhof bij dat eveneens uitgeeft in de Kleine Dijk en werd uitgebouwd tot een gezellig woonerf. Maar die woningen waren volgens schepen van patrimonium Marc De Keyrel intussen in een dermate slechte staat dat een renovatie zich opdrong. Zes van de acht werden gerenoveerd tot individuele woningen met twee slaapkamers, de twee resterende huisjes zijn samengevoegd tot een gemeenschappelijke ruimte met een grote keuken en leefruimte én een bureau voor een maatschappelijke werker. Maar ook vrijwilligers werken mee in het LOI. Deze renovatie kostte 1,2 miljoen euro.

Voor schepen Katleen Winne is de locatie in de solidaire straat van denken en handelen die de Grote en Kleine Dijk zijn passend voor het LOI. Het moet voor haar een Kleine Grote dijk tegen polarisatie worden. Met meer verbinding tussen de buurt en haar nieuwe bewoners moet niet alleen het welkom-gevoel vergroten maar ook de kans op integratie. Schepen Winne wil dan ook de buurt actief betrekken bij de werking van het LOI. De bewoners worden aan Diksmuide toegewezen voor een periode van 4 maanden, een tijdspanne waarin kan gewerkt worden aan integratie en inburgering. Van de huidige 10 bewoners hebben er al 7 een erkenning, de overige doorlopen nog de procedure. Schepen Winne besloot de opening, waarop ook de buurt was uitgenodigd, met de bedenking : de huisjes waren aan renovatie toe, nu ook nog de publieke opinie. (DLD)