De verkeerssituatie in de Woumense Steenstraat was al eerder voer voor discussie op de Diksmuidse gemeenteraad. Dit voorjaar werd in deze straat nog een snelheidsbeperking van 50 kilometer per uur ingevoerd en alleen plaatselijk verkeer werd toegelaten. Maar de borden “uitgezonderd plaatselijk verkeer” ontbreken. En dat zorgt volgens raadslid Kurt Vanlerberghe (Vooruit) dat er veel te snel wordt gereden en dat er veel sluipverkeer is, ook van zwaar vervoer. Maar het invoeren van plaatselijk verkeer was niet de oplossing voor burgemeester Lies Laridon (CD&V), voor haar is dat een vorm van privatisering van een straat. Een onthutste Steenstraatbewoner die dit hoorde gaf na de zitting een publieke uitnodiging aan de burgemeester om dan maar zelf de situatie ter plaatse te gaan bekijken.

Enkele jaren terug werd in deze Woumense verbindingsstraat tussen de Iepersteenweg en Sint-Pietersstraat na een petitie onder de bewoners nog éénrichtingsverkeer ingevoerd en vervolgens een fietsstraat waar een snelheidsbperking van 30 kilometer van kracht was.
Maar op 30 januari van dit jaar beslist het schepencollege, zonder overleg met de bewoners, een tijdelijk verkeersreglement in te voeren voor de periode tussen 30 januari en 31 juli. Er zou enkel plaatselijke verkeer worden toegelaten en er kwam een snelheidsbeperking van 50 kilometer per uur. Maar volgens raadslid Kurt Vanlerberghe werden de borden “uitgezonderd plaatselijk verkeer” niet geplaatst. Al wordt deze bewering tegen gesproken door onze vaststelling in maart van dit jaar. (foto archief onder). Maar intussen blijkt het onderbord volgens het raadslid dus verdwenen. (foto boven). En dat zorgt dat er nu snel sluipverkeer is.

Raadslid Vanlerberghe vroeg ingrepen, desgevallend met snelheidsdrempels, een verlaging van de snelheid tot 30 kilometer per uur en een terugplaatsen van de borden plaatselijk verkeer. Gezien dit een gedeelde straat is met Houthulst moet er hierover met deze gemeente in overleg worden gegaan tegen 1 augustus omdat op dat ogenblik een nieuw politiereglement van kracht wordt.
Maar volgens burgemeester Lies Laridon (CD&V) moet dit eerst voorgelegd worden aan de verkeerscommissie, ook al was bij de jongste bijeenkomst van dit orgaan naast voormalige raadslid Jan Colaert en een ambtenaar, enkel Lies Laridon en Kurt Vanlerberghe aanwezig. Verder meende ze dat dergelijke ingrepen enkel leiden tot het privatiseren van een openbare weg. Toch wil ze nog samen zitten met Houthulst om alsnog tot eenzelfde reglement te komen voor deze straat. Het wordt daarbij uitkijken of daarin ook de bewoners van de straat nog zullen betrokken worden (DLD)